dijous, 10 de febrer del 2011

DESCRIPCIÓ DELS DIFERENTS RECURSOS NATURALS

En aquest apartat parlarem sobre els recursos que disposa el territori bolivià, definint els recursos del país com a renovables o no renovables i exposant-los com a un tipus de benefici per l’activitat socioeconòmica del territori.
La classificació general dels recursos naturals exposa que podem distingir tres classes:
Els recursos renovables (el vent, l’aigua, etc), els recursos parcialment renovables (boscos, sòls, fauna, etc) i els recursos no renovables (minerals, o d’altres substàncies que no es refan)


En el cas bolivià:
Els recursos naturals i renovables són tots aquells que els trobem en l’àmbit hídric, agrícola, forestal, silvestre o energètic i que ocupen extenses zones.
- Els recursos hídrics s’originen gracies a la cordilleria andina, que constitueix tres grans conques.
- Els recursos agrícoles composen una part aproximada de 14000km². Els recursos agropecuaris agrupen la zona de pasturatge, las pampes i sabanes, i la ramaderia.
- Els recursos forestals ocupen bona part del país, quasi bé un 50%
Fuente de la imagen: http://www.lahora.com.ec/index.php/noticias/show/1101123211


ARTICLE SOBRE EL BIODIGESTOL (FERTILIZANT BIOL) /ENERGIA RENOVABLE:

Taller de biodigestol, Bolívia


Una important font d'energia per al país (no renovable) són els coneguts salars de Uyuni, el desert més gran de sal del món. Al mateix temps, Uyuni és el jaciment més gran de liti. Dels mil milions de tonelades de sal que conté aquest salar, cinc milions equivalen a liti.

El liti: degut al seu potencial electroquímic, el liti s'utilitza per emmagatzemar energia, és un gran poder de negociació pel país.

 Font de la imatge: http://www.chilemin.cl/2011/04/litio-en-bolivia-el-oro-del-futuro/


Els recursos naturals no renovables són tots aquells jaciments minerals i hidrocarburs.
Cal saber distingir la relació que hi ha amb una reserva, les reserves estan destinades a emmagatzemar qualsevol tipus de mineral que posteriorment serà extret mitjançant una oportuna tecnologia. Les reserves varien y oscil•len cada any segons la  demanda. Els recursos en canvi, estan concentrats sobre la cortesa terrestre, l’explotació d’aquests és plenament factible.

A Bolívia podem distingir vuit àrees mineres de caire important:

1. Metalls bàsics, preciosos jaciments i prospectes massius  es presenten en la serralada Occidental, des Berenguela al nord, fins als turons Zapaleri i Bonete en el sud. Hi ha importants manifestacions mineres en roques del Precambrià del departament de Santa Cruz, a la zona Racó del Tigre - San José de Chiquitos - San Ignacio de Velasco - Manomo - Santa Rosa de la Mina.

2. Àrea antimonífera i antimoni - aurífera, es troba vorejant la serralada Oriental, des de les Tres Creus fins a la dels Lípez.

3. Àrea estanyifera i estany-argentífera, a la serralada Oriental, des de la de Apolobamba al nord, fins a les Chichas en el sud.

4. Àrees auríferas, jaciments i prospectes que es troben en forma de vetes en el sector nord de la serralada Oriental; jaciments massius d'or en el sector central de l'altiplà (La Joya); luvions en les vies actuals i paleocauces dels rius que drenen la serralada Oriental i flueixen cap al nord-est (rius: Consata, Tipuani, Challana, Zongo, Kaka, Beni, BOPI, Mare de Déu i Fusta) i luvions d'or en les localitats de Sant Ramon, San Javier, Ascensió dels Guarayos i fita Port Villazon al Precambrià.

5. Àrea cuprífera, a l'altiplà nord i central fins a les rodalies del Salar de Uyuni.

6. Àrees de pedres semiprecioses, a la frontera amb el Brasil, en els sectors de la Gaiba, Sant Maties i Huanchaca.

7. Salares, Coipasa i Uyuni, al sud-oest del país.

8. Àrea ferrífera, jaciments del Mutún, situat al sud-est del departament de Santa Creu.
Les àrees de petroli se situen en les regions muntanyenques subandinas, la plana chaco-beniana, les ondulacions Pando i l'altiplà.

En el següent mapa d' úsos del sòl ens mostra els principals jaciments citats anteriorment:



En el següent mapa podem observar els jaciments minerals i l'era geològica



Mapa de explotació petrolar i concesions mineres
Font de la imatge: http://essm.tamu.edu/bolivia/files-jpg/petro_minas.jpg

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada